O Žetalah

Žetale so vas, ki leži na zahodnem gozdnatem delu Haloz v dolini med hribovjem Macelj-Log na južni
strani, Resenik na severni in Donačko goro na zahodni strani. Skozi dolino teče potok Rogatnica, ki
se izliva v reko Dravinjo. V Žetale se lahko najlažje pripeljete po cesti Ptuj-Podlehnik-Žetale-Rogatec-
Rogaška Slatina. Ali iz smeri Ptujska Gora-Majšperk-Žetale.

Kraj se v pisnih virih omenja že v letu 1228 kot vas Žetale, čeprav je nesporno dejstvo, da so ljudje živeli v teh krajih že mnogo prej. Prve arheološke najdbe sekir najdemo že iz neolitskegaobdobja. Še posebej so zanimive najdbe bronastih predmetov iz leta 1898, ko je domačin v naselju Čermožiše našel bogato in dobro ohranjeno zbirko bronastih predmetov za vojskovanje. Danes najdbe hrani največji avstrijski arheološki muzej Joanneum Graz. Tudi domnevni rimski nagrobnik, vzidan v steni župnijske cerkve sv. Mihaela v središču vasi, je dokaz o tem, da so Žetale bile že od nekdaj zanimive za bivanje. Za ogled Občine Žetale iz Ptuja, kot najstarejšega mesta v Sloveniji, z avtomobilom potrebuje le petindvajset minut vožnje in prav tako v petindvajsetih minutah prispete iz najstarejšega slovenskega zdraviliškega kraja Rogaška Slatina. Uživanje v naravi je lahko odličen razlog za obisk Žetal. V naselju Čermožiše vodi več označenih planinskih poti na Donačko goro. Stranske lokalne vaške ceste so veliko manj prometne in odlične za rekreativno kolesarjenje vse od Term Ptuj ali Rogaške Slatine.

V Žetalah so že ustanovljene številne pohodne poti. V naselju Dobrina ob glavni cesti Ptuj-Podlehnik-Žetale-Rogatec-Rogaška Slatina se začne krožna Ekološka pohodna pot, ki se jo da prehoditi v treh urah zmerne hoje, vendar se pot z lahkoto podaljša čez cel dan, če se ustavite na kateri izmed kmetij ob poti, vinotoču ali izletniški kmetiji. Pot je opremljena z desetimi lesenimi hrastovimi klopmi, ki omogočajo počitek na poti. Pred pričetkom poti si lahko ogledate etnološko zbirko v Vukovi domačiji, ki je odličen prikaz življenja preprostega haloškega človeka, ki je rad prišel na oddih v Haloze iz 19. stoletja. Ogleda vredna je tudi Gozdna učna pot k Debeli bukvi in Pot k izviru reke Sotle na slovensko- hrvaški meji, po kateri se vzpnemo na vrh ob vznožju severne strani hriba Macelj iz središča Žetal. Če radi obiskujete romarska središča, vodi mimo romarske cerkve Marije Tolažnice v Žetalah tudi Marijina romarska pot, ki povezuje baziliko Matere Božje na Ptujski gori v Sloveniji in romarsko središče Marija Bistrica na Hrvaškem. Pri tem vam priporočamo postanek pri baročni romarski cerkvi Marije Tolažnice v Žetalah z odlično ohranjenimi baročnimi Janečkovimi orglami iz leta 1763 in z bogato notranjo opremljenostjo cerkve. Krasi jo baročni nadstropni glavni oltar, prav tako pa zelo bogata baročna prižnica. Skupaj ima kar sedem oltarjev. Maša v cerkvi je nekaj posebnega, saj se jo lahko spremlja tudi iz leve in desne empore nad stranskimi oltarji.

Turistično Društvo Žetale s prostovoljnim delom članov skrbi za osnovno turistično prepoznavno kraja Žetale. Ob predhodni najavi preko elektronskega naslova td.zetale@gmail.com ali preko predhodne najave na telefonsko številko 031 820 304 (Darko Medved) se lahko dogovorimo za voden ogled Vukove domačije, z možnostjo ogleda romarske cerkve Marije Tolažnice ali poskusimo odlično haloško kapljico na Izletniški kmetiji Bedenik v Žetalah, Izletniški kmetiji Kodrič v Kočicah ali pri Vinotoču Plajnšek.