Vukova domačija

Vukova domačija je dokument časa, ki je minil. Je prikaz načina bivanja in življenja v Halozah pred 100 leti. Po prepričanju domačinov, naj bi hišo zgradil odvetnik iz Maribora, kot svoj vikend – počitniško hiško. Očitno mu je bila všeč bližina smrekovega gozda, vinogradov in pomembne ceste, Ptuj – Rogatec, kar mu ni povzročalo težav pri potovanju.


[imagetab width=”500″ height=”370″][blogurl]wp-content/uploads/2012/02/Vukova_domacija1.jpg[/imagetab]

[imagetab width=”500″ height=”370″][blogurl]wp-content/uploads/2012/02/Vukova_domacija2.jpg[/imagetab]

[imagetab width=”500″ height=”370″][blogurl]wp-content/uploads/2012/02/Vukova_domacija3.jpg[/imagetab]

 

Etnološka zbirka

Pisni viri omenjajo, da je kasneje imela hišo v lasti družina iz Ptuja. Leta 1903 jo je kupila “Blaževa” družina (Horvatovi), da bi kot dediščino poskrbeli za svojega otroka. Danes so to neposredni sosedje te hiške. Zadnji lastnik te hiške je bila Antonija Horvat, ki je ob nesreči postala vdova in izgubila tudi svojega edinega sina. Antonija se je nato poročila z Leopoldom (Poldekom) Vuk, kateri je bil invalid, vendar obenem tudi obrtnik. Izdeloval je lesene vile in grablje, ter ostale dele kmečkega lesenega orodja. “Tončka” je kasneje umrla. “Poldek” se pa sam ni mogel oskrbeti, zato ga je občina poslala v dom za ostarele. Posledično je občina dobila hiško s pripadajočim manjšim zemljiščem. Občina Žetale je tako leta 2005 pričela z obnovo hiške ter jo 4.10.2007 dala v upravljanje Turističnemu društvu Žetale. Društvo je hiško kasneje še dodatno opremilo s predmeti iz okolice, ki se še danes najdejo na redkih ohranjenih kmetijah, ki so zaklad kulturne dediščine Haloz.

Vukova domačija je majhna hišica z bogato opremljeno notranjo opremo, originalno krušno pečjo in slamo krito streho ali slamnato streho. Hiška je majhna tudi za haloške razmere, vendar je slikovita, lepa, arhitekturno dovršena, “nasajena” v hrib v smeri vzhod – zahod, gankom – balkonom po celi površini prednjega dela hiške. Ima dva prostora: veža ali lojpa s kuriščem, velika “hiša” s krušno pečjo, posteljo, mizo in omaro ter ostalim pohištvom. Malih šest okenc daje primerno svetlobo in varuje pred pozimi nadležnim mrazom. V spodnjem delu hiške je kamnito zidana klet, ki se bo opremila v bodoče. Od opreme v zgornjem delu je originalen jedilni pribor, ostala oprema pa je iz okolice.

Za ogled in vodenje pokličite: 031 / 371 085