YE Art in Action, 8.-16. oktober 2015, Guimaraes, Portugalska

Sredi oktobra sem se v ekipi petih Slovencev udeležil mladinske izmenjave »Art in action« v Portugalskem mestu Guimaraes. S Tonijem sva pot na Portugalsko pričela že dan prej z žurko v Ljubljani in nato nadaljevala z Brnika čez Bruselj v Porto. Najmanj, kar sem pričakoval od slovenskega letalskega prevoznika, je postrežba s krvavico in zeljem na letalu Adrie. Žal sem zaradi prekratkega leta pristal s praznim želodcem.

V Porto sva prispela v prijetno topel dan in se na popoldanskem soncu sproščala v prelepem mestu. Projekt pa se je odvijal v mirnem in slabo uro oddaljenem mestu Guimaraes, kjer sva srečala tudi Saro, Anjo in Lariso ter druge udeležence iz Italije, Nizozemske, Turčije, Estonije in Portugalske.

Vsa tematika celotnega tedna je tekla v smeri, kako lahko umetnost in umetniške stvaritve pozitivno vplivajo na okolje, v katerem živimo. Udeleženci smo bili razdeljeni v mešane skupine, ki so delovale na področjih popestritve ponudbe na trajnostnem vrtu, ureditev in poslikava koles za izposojo ter analizami mnenj portugalskega prebivalstva o begunski problematiki. Vse skupaj je bilo povezano v celoto s predstavitvijo dela širši javnosti. Program je vseboval tudi obisk muzeja in vsakodnevno raziskovanje zgodovinsko obarvanega mesta Guimaraes, kjer je nastajala Portugalska. Mesto je bilo Evropska prestolnica kulture v letu 2012 skupaj z Mariborom.

Kljub vsem aktivnostim nam je neverjetno dobro uspelo usklajevati tudi druženje in zabavo. Dnevi in dolge noči so bili povsem v portugalskem stilu. Sproščeni in polni zabave. Ura tam ne šteje dosti oziroma se mora upoštevati uro ali dve zamude kot del običajnega dogovora. Umirjeno in sproščeno – tako kot se spodobi.

Večja skupina ljudi se nas je zbrala tudi po koncu trajanja izmenjave in smo skupaj raziskali in prečesali Porto. V podzemlju tega mesta smo našli velike količine portovca. Izobrazili smo se o tem posebnem »Vinho do Porto« in se poveselili z Ruby in Tawny. Dobra volja teh okusov pa nas drži še tedne po prihodu domov.

Boštjan Štajnberger